Vikten av att förbereda dina måltider


Många tycker att kosten är det svåraste, att ha tid till att förbereda varje måltid och tänka ut varje ingrediens kan verka väldigt komplicerat. Men när du väl kommit in i det och hittat ett sätt som fungerar för dig kommer din kropp att tacka dig. Det handlar helt enkelt om att ha en plan, då slipper du märka att du inte har energi till din träning. Istället för att åka och handla i sista sekunden och behöva stressa ihop dina måltider, gör såhär:

  1. Välj en dag du håller dig till när det kommer till att förbereda dina måltider. Att söndagar är som gjorda för mealprep är väl lika känt som att måndag är international chestday. Att förbereda matlådor för en hel vecka kan kännas både tidskrävande och ofräscht, välj även en andra dag då du förbereder resterande dagars lådor. Välj två dagar som funkar för ditt schema.
  2. Ha alltid koll på mängden mat du lägger i varje låda, räkna ut hur mycket mat och hur många dagar du ska laga inför. Skriv en post-it och sätt på kylskåpet där du har uträknat vilken mängd kolhydrater, protein och fett du behöver i varje måltid.
  3. Håll dig till de enkla när det kommer till matlådor, ju finare maten är desto sämre kommer den smaka efter en dag eller två i en matlåda. Laga det du vet håller sig bra i lådor och spara på receptliknade måltider till då du faktiskt ska äta dom direkt. Dina proteiner bör vara: kyckling, kalkon, skinka, rostbiff, fläskfilé, fisk osv. Dina kolhydrater bör vara: havregryn, couscous, quinoa, ris osv. Dina fetter bör vara: jordnötssmör, mandel, olivolja, kokosnötsolja, valnötter osv.
  4. Handla alltid innan du börjar förbereda dina matlådor, du kommer inte kunna slänga ihop dina matlådor på måfå. Har du bra plats i frysen kan du till och med handla för flera veckor, annars handla en vecka åt gången och planera varje handling. På så sätt sparar du pengar och undviker att slänga mat.
  5. Investera i en meal-bag, det är svårt att bära med sig x antal matlådor i en träningsväska, dataväska eller plastpåse varje morgon. Har du bara en matlåda med dig varje dag funkar det så klart, men har du fler kommer en meal-bag underlätta. En meal-bag har också kylklampar som håller maten kall åt dig, den kan kosta dig en slant men kommer hjälpa dig att hålla uppe din rutin dag ut och dag in.

Följer du dom här stegen för att förbereda din mat kommer du nå dina resultat så mycket snabbare. Det går åt en eller två dagar för att förbereda men resterande dagar har du chansen att fokusera extra på din träning. Dessutom är det väldigt givande att öppna kylen och se att den är fylld med veckans måltider.

Vill du ha hjälp att räkna ut ditt energi behov med ett personligt kost & träningsprogram online, eller boka PT pass i Marbella? Tveka inte att kontakta mig!