Två bortglömda punkter


Att glömma av andningen under träningen är väldigt vanligt, många gör sig redo för ett set genom att ta ett djupt andetag och sedan håller de andan i utförandet. Resultatet av det är ofta ett rött ansikte och i vissa fall även skador. Hur du andas under dina övningar påverkar din stabilitet i ryggraden och din syresättning till musklerna.

Vid varje övning du utför behöver du jobba med andningen och buken, att glömma av att andas eller spänna buken när du utför en övning kan lätt bidra till skador. När du spänner buken andas du först in och sedan håller du andetaget, att spänna buken hjälper dig att stabilisera ryggraden. För en del är kommer det naturligt att spänna buken och för andra är det svårare att hitta rätt, tänk att du ska stålsätta dig för ett slag i magen. Det gäller att hitta en rytm i andningen och även hitta hur du spänner buken, när du väl gör det kommer dina lyft vara både lättare och säkrare.

När ni är i den tyngsta delen av er övning, alltså längst ner i knäböjen eller bänkpressen, hjälper det att grymta för att öka trycket i bålen. Det finns så klart ingen forskning som visar på att du är starkare när du grymtar dig igenom dina övningar, men varför inte prova? Jag brukar göra en tung utandning vid den tyngsta delen i en övning och det gör mig extra stark.

Tänk på hur du gör vid ditt nästa träningspass, kanske har du en egen teknik för att spänna buken och få en rytm i andningen.


Under ett PT pass med mig i vackra Marbella visar jag dig hur du ska tänka kring andningen och buken! Tveka inte att kontakta mig!