Protein och träning


Jag vill gärna gå in lite djupare på protein, kolhydrater och fett än vad jag gjorde i det förra inlägget. Jag börjar med protein och varför vi behöver det.

Protein är en byggsten för kroppen och är otroligt viktig för musklerna men även för cellerna  i kroppen, huden, håret, ögonen, naglarna och hälsan. Proteinet bryts ner i aminosyror innan de tas upp av kroppen och det finns 9 essentiella aminosyror som vår kropp måste få via kosten. Om du äter en blandad kost får du utan problem i dig de essentiella aminosyrorna. Om du tränar mycket bör du äta 1,5g protein per kroppsvikt, men om du inte tränar bör du få i dig ca 0.8g protein per kroppsvikt..

Protein hjälper kroppen att bygga muskler och styrka, du kan få i dig protein genom en mängd olika livsmedel. Protein finns i kött, fågel, fisk ägg, mjölk, fil, yoghurt, keso, kesella, bönor, ärtor och linser och även i quorn, vetegroddar, frön och nötter (Ja visst, nötter ses som en fettkälla, men det är bra att veta att även de innehåller en liten mängd protein).

Det kräver noga planering för att din kropp ska få i sig tillräckligt med protein och det är även det näringsämne som är svårast att få i sig tillräckligt av vid varje måltid. Jag brukar lägga till lite extra protein i varje måltid för att vara säker på att det är tillräckligt. Protein stimulerar hormonet PYY som minskar hungerkänslorna och om du äter rätt mängd protein per dag har du lättare att stå emot sötsug.

Men hur funkar det då med veganer och vegetarianer? Många anser att de inte får i sig tillräckligt med protein, speciellt inte om dom tränar. Veganer och vegetarianer får helt enkelt byta ut proteiner från kött och fisk och ersätta det med proteiner bönor, linser och andra baljväxter. De livsmedlen innehåller en mindre mängd protein vilket gör att man behöver äta en större mängd. Det finns även produkter som rätt av ersätter kött, så som quorn, tofu och sojakött.

Efter träning är det som sagt viktigt att du får i dig protein för att maximera dina resultat och en proteinshake är optimalt. En Gainer är ett perfekt tillskott efter träningen då kroppen även behöver kolhydrater och fett för att proteinet ska bidra till muskeltillväxt.

Det är viktigt att tänka på vilket sorts protein som är bäst för din kropp. Mjölkprotein är bra för återhämtning och kallas kassein- och vassleprotein. Kasseinprotein är effektivt för att förhindra muskelnedbrytning och vassleprotein är känt för att tas upp extra snabbt av kroppen och bygga upp muskler. Bodyfight har sammanställt de två i ett proteinpulver som du kan köpa här!

Om du är noga med din proteinkonsumtion varje dag kommer dina träningsresultat att ta fart. Vid hård träning vill din kropp ha protein vid varje måltid och med lite planering är det lätt som en plätt. Ät regelbundet och kom ihåg dina mellanmål. Och tänk på att hellre lägga lite för mycket protein i din måltid än för lite.

 


Vill du ha hjälp om hur du ska tänka kring kosten eller är du intresserad av ett personligt kost & träningsprogram online, eller boka PT pass i Marbella? Tveka inte att kontakta mig!