Kolhydrater och träning


Alla kolhydrater din kropp konsumerar kommer inte alltid resultera i energi. Du kan likna kolhydrater i din kropp till bensinen i en bil och även om du fyller tanken med mer än den tillåter kommer inte bilen att gå snabbare och resterande kommer rinna ut. Att äta överdrivet med kolhydrater kommer att ge en ökning av fett och försämra prestationsförmågan. Samtidigt är det viktigt att inte vara rädd och äta för lite kolhydrater, då kommer din energi tömmas snabbt vid aktivitet. Fyll även på med kolhydrater efter dina träningspass för att påskynda återhämtningen.

Ett bra sätt att veta om du äter tillräckligt med kolhydrater är att känna efter hur mycket energi du har under dina träningspass. Om du känner dig utmattad utan att ha sovit sämre på nätterna tyder det ofta på att du äter för lite kolhydrater. Att stegra för mycket i kolhydratsintag kan göra att du känner dig tyngre och mer svullen vilket påverkar din energinivå negativt. Om du behöver hjälp med att planera din kost är du välkommen att kontakta mig.

7 fördelar med kolhydrater

1 Din hjärna styr dina muskler och kolhydraterna används som bränsle, när din hjärna inte är pigg kommer din prestationsförmåga och din energi sjunka.

2 När din kropp får i sig kolhydrater frigör den insulin och det är ett hormon som ökar musklernas näringsupptag i kroppen. Kolhydrater fyller dina muskler med glykogen och fungerar som energi för musklerna vilket även gör att dina muskler ser fylligare ut och ökar prestationsförmågan märkbart.

3 Visst kan du prestera på en låg kohydratsdiet, men din återhämtning sker snabbare med hjälp av kolhydrater. Glykogenet i dina muskler gör att det alltid finns energi att hämta till musklerna och du kan då träna längre och mer intensivt.

4 Att äta en större mängd kolhydrater efter din träning gör att du kan prestera bättre och oftare vilket visar sig på dina resultat.

5 Om du äter kolhydrater innan du till exempel ska ut och springa kommer dina glykogenlager vara fyllda under hela springturen och du kommer orka prestera längre.

6 Att du får en bättre återhämtning med kolhydrater efter ditt träningspass kommer märkas markant i hur mycket du kan lyfta eller hur snabbt du kan springa. 

 

7 Kolhydrater motverkar muskelnedbrytningen och du får bättre resultat om du får i dig kolhydrater, protein och fett efter din träning, än om du enbart får i dig protein och fett. Därför har vi på Bodyfight tagit fram Power Seiers Gainer till dig. Köp den här!

 


Vill du ha hjälp om hur du ska tänka kring kosten eller är du intresserad av ett personligt kost & träningsprogram online, eller boka PT pass i Marbella? Tveka inte att kontakta mig!