Hur mycket är för mycket koffein?


Vi är alla bekanta med koffein och de flesta av oss konsumerar någon form av dryck som innehåller koffein. Om du inte dricker kaffe så dricker du antagligen energidrycker. Koffein är en uppiggande substans som får igång dig på morgonen, när du känner dig seg på eftermiddagen eller innan dina träningspass. Koffein är förstås ett mycket hjälpsamt ämne, men det kan också vara farligt om intaget blir för stort. Hur mycket koffein bör en vuxen människa få i sig under en dag?

Förutom en dödlig gräns på 150mg koffein per kg kroppsvikt, så finns det ingen gräns för hur mycket koffein du bör få i dig per dag. För att koffein ska vara dödligt för en människa som väger 70 kg behöver hon dricka 150 koppar kaffe under en dag och det är omöjligt för kroppen att ta in. Däremot finns det biverkningar från för mycket koffein. Du som konsumerar koffein dagligen behöver hålla utkik efter följande symptom; muskelryckningar, magproblem, sömnproblem och hjärtklappning.

Sömnproblem är en vanlig biverkning av för mycket koffein och det är också vanligt att inte tar sömnproblemen på allvar. Koffein går ur kroppen på 6 timmar och ofta kan man rätta till sin sömn genom att strypa all koffein på tidig eftermiddag. På så sätt är kroppen inte uppe i varv under natten och din sömn kommer falla på plats.

I träningsvärlden är, som alla vet, lika typer av energidrycker populärt och jag har stött på flera klienter som har sömnproblem. I 9/10 fall har sömnen återställts till det normala när vi har tagit bort energidrycker efter lunch. Det är viktigt att kroppen får ordentligt med vila för att orka med både vardagen och träningen. Jag rekommenderar mina kunder att hålla sig till max en kopp kaffe eller en energidryck på morgonen alternativt pre-workout eller fatburner innan träningen.

Alla biverkningar från koffein är individuella.

Videon nedan visar hur kroppen reagerar när du stryper koffein helt och hållet.