Högreps vs lågreps


När du väljer mellan högreps och lågreps är det viktigt att tänka ditt mål med träningen, olika antal repetitioner har olika effekt för dig och dina muskler. Det finns en utgångspunkt för hur många repetitioner för att nå en viss effekt. En del väljer att definiera styrketräningen med antal repetitioner och anser att 1-15 repetitioner är styrketräning och alla lyft du gör över 15 repetitioner är istället uthållighetsträning.

Vanlig rekommendation är:
1-4 reps – styrka
5-8 reps – styrka och muskelmassa
8-12 – muskelmassa
12-20 – uthållighet och muskelmassa
20+ – uthållighet

Även om du skulle följa de här anvisningarna fullt ut kommer du ändå alltid få en mix av styrka och muskeltillväxt, hur mycket de två ökar beror på hur måna repetitioner du kör till max (alltså att vikten är så tung att du inte orkar köra mer än de reps du valt).  Hur stark du är kommer alltid kopplas tillbaka till hur mycket muskler du har.

Är ditt mål att bli så stark som möjligt bör dina repsantal mestadels vara 1-4. Men, eftersom mer muskler ökar styrkan bör du ibland tillämpa 6-12 repetitioner i dina träningspass.

Är ditt mål att bygga så mycket muskler som möjligt bör dina repsantal mestadels vara 6-12. Men som sagt, det är inte svartvitt och styrkan ökar även muskelmassan vilket betyder att lågreps under en period kan göra dig starkare och därmed kan du göra sedan göra dina vanliga repetitioner med en tyngre vikt. Du ska alltid sträva efter att klara av fler repetitioner med samma vikt eller lika många repetitioner med tyngre vikt.

För att du utvecklas så mycket som möjligt handlar det om att du varierar dig i din träning, inom repetitioner, set och övningar. Kroppen vänjer sig så småningom och behöver chockas från och till för att fortsätta mot nya resultat. 

Behöver du hjälp att tänka nytt i träningen?  Tveka inte att kontakta mig! Jag hjälper dig med kost & träningsprogram online samt PT pass i Marbella.