Att tänka på när du väljer din PT


Fitnessvärlden har exploderat och det finns oändligt många personliga tränare att välja mellan, men hur vet du om en PT är bra?

En del personliga tränare lägger upp träningsprogram efter sin favorit träningsform istället för att göra ett personligt program åt sin klient. Att skriva program åt sina klienter handlar om att utgå efter klientens förutsättningar och mål. Vi som är personliga tränare behöver bortse från träningstrenderna och inse att olika träningsformer är bra för att nå olika mål.

Samma princip gäller när det kommer till att välja övningar, en PT behöver kolla på sin klient och hitta övningar som passar honom/henne istället för att försöka få klienten att passa en speciell övning. Ett träningsprogram kan inte betygsättas som bra eller dåligt beroende på innehållet, det finns inga speciella övningar som du måste göra. Ditt mål avgör vilka övningar som ska finnas med i ditt träningsprogram och hur dom utförs.

Det är mycket fokus på att bygga muskler och tappa fett i fitnessvärlden, men att träna har många psykiska fördelar som ofta glöms bort. Att träna hjälper mot stress/ångest, depression och det gör även att vi sover bättre och har mer energi. Att ha ett fysiskt mål är inte alltid det viktigaste, ibland är det bara en bonus som kommer med träningen och det verkliga målet är att vara hälsosam och må bra. Därför är det viktigt att alltid utgå från klientens mål, en del mäter hur bra du är som PT utifrån hur roliga dina pass är istället för hårt du kör med dom. På grund av det kan vi som är personliga tränare ha en klient i flera år utan att deras fysik ser speciellt annorlunda ut. Förändringen är inte alltid fysisk, ibland är den psykisk.

 

Vad jag försöker få fram är att det handlar inte om vad din personlig tränare vill att du som klient ska göra, det handlar alltid om klienten. En klients resultat mäts i mer än styrka och muskler, resultaten är aktiviteten i sig, att utveckla mental styrka och att ha roligt under passen. Om du som klient når dom resultaten med en personlig tränare, ska du vara nöjd.

Jag vill också att mina pass ska vara roliga och att träna ger mig så mycket mer än en fysisk förändring.

Behöver du hjälp att tänka nytt i träningen? Tveka inte att kontakta mig! Jag hjälper dig med kost & träningsprogram online samt PT pass i Marbella.